Dole Left
Dole Right

Διαβάστε:

 

Έδωσε απαντήσεις ο Ολυμπιακός

Σε μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση προχώρησε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, θέλοντας να απαντήσει σε όλους εκείνους που ασκούν αυστηρή κριτική στη διοίκηση Μαρινάκη και την απόφαση να πουλήσει τον Μιλιβόγεβιτς και τον Ιντέγε μέσα στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. 


Συγκεκριμένα, οι Πειραιώτες έδωσαν στη δημοσιότητα όλα τα επίσημα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, αν και πριν από λίγο καιρό υπήρξε σχετική παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης και όλα τα στοιχεία υποβάλλονται κάθε χρόνο στην ΕΠΟ και την UEFA, ενώ πρόσφατα ελέγχθηκαν και από την εταιρεία PwC. 

- Αρχικά εκείνο που τόνισε ο Γιάννης Βρέντζος είναι πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης από το 2010 μέχρι σήμερα έχει βάλει πάνω από 60 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 65 εκατ. ευρώ), χωρίς να έχει πάρει πίσω ούτε ένα ευρώ, την ώρα που η Εταιρεία έχει ζημιές και ανάγκες συνεχούς χρηματοδότησης, ενώ ουδέποτε αυτός ήταν ο σκοπός του γνωστού εφοπλιστή. 

- Η κατάσταση της ομάδας όταν ανέλαβε εκείνος την διοίκηση του συλλόγου ήταν χειρότερη από άσχημη, καθώς τα χρέη ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ (ενώ η ομάδα δεν συμμετείχε εκείνη τη χρονιά στους ομίλους του Champions League και αποκλείστηκε στη συνέχεια στην γ’ προκριματική φάση του Europa League). 

- Μάλιστα, εκείνο που τονίζεται είναι πως η οικονομική κατάσταση της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ ήταν πολύ χειρότερη από εκείνη που ήταν η ΑΕΚ και στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός

Την τελευταία διετία τα έσοδα από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών – Μιλιβόγεβιτς, Ιντέγε, Μαζουακού, Ρομπέρτο, Ντουρμάζ, Πουλίδο, Διαμαντάκος, Ντοσεβί, Μπενίτες, Γιαταμπαρέ - αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι αγορές και οι δανεισμοί παικτών (μαζί με τα έξοδα μεταγραφών) έχουν ξεπεράσει τα 34 εκατ. ευρώ – για τους Ιντέγε, Ντα Κόστα, Μιλιβόγεβιτς, Σεμπά, Καπίνο, Πάρντο, Ελιουνούσι, Μάριν, Καρντόσο, Ντε Λα Μπέγια, Βιάνα, Φιγκέιρας, Μπέρτο, Λαΐφη, Ανσαριφάρντ, Πασιένσια, Φινμπόγκασον, Ερνάνι, Γιαννιώτα, Γούτα, Μαρτίνεθ, Πουλίδο - και η διαφορά είναι λιγότερη των 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από 5 εκατ. ευρώ ανά χρόνο. 

- Την ίδια στιγμή, τα οργανικά έσοδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως είναι τα εισιτήρια, οι τηλεοπτικές συμφωνίες και οι χορηγίες, έχουν επίσης μειωθεί αισθητά (λόγω και της οικονομικής κρίσης) και από 20 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 έχουν φτάσει πλέον τα 6 εκατ. ευρώ

- Παράλληλα, τα έξοδα της εταιρείας είναι πολύ σημαντικά, καθώς ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ και μόνο το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μισθοδοσίες 150 υπαλλήλων που ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ, το κόστος για τη χρήση του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» που ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ, το κόστος των προπονητικών εγκαταστάσεων του Ρέντη που αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ, η δουλειά που γίνεται στην Ακαδημία φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ, η ενίσχυση του Ερασιτέχνη υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ, οι φιλανθρωπικές δράσεις (όπως εκείνες της Unicef) ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Κάποια ακόμα γενικά έξοδα που αφορούν τη λειτουργία της ομάδας, όπως ταξίδια ασφάλεια, έξοδα αγώνων κλπ. Για παράδειγμα, το γεγονός πως η ομάδα ταξιδεύει με τσάρτερ κοστίζει ετησίως στον σύλλογο κάπου στο 1,5 εκατ. ευρώ. 

- Από εκεί και πέρα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο την τελευταία επταετία πάνω από 110 εκατ. ευρώ για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. 

- Σύμφωνα με τον ισολογισμό της Εταιρείας για την σεζόν 2015/16 τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα κατά 8,5 εκατ. ευρώ, παρότι ο σύλλογος έβαλε στα ταμεία του πάνω από 30 εκατ. ευρώ από το Champions League. Δηλαδή, φέτος η ζημιά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν οι πωλήσεις του Ιντέγε και του Μιλιβόγεβιτς, αλλά και τώρα ο Βαγγέλης Μαρινάκης ετοιμάζεται να καλύψει τη νέα ζημιά που ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ μόνος του. 

- Επίσης, ο κ. Βρέντζος ισχυρίστηκε πως εάν η ΠΑΕ δεν είχε πωλήσει τους συγκεκριμένους παίκτες, οι ζημιές θα ήταν άνω των 30 με 35 εκατ. ευρώ, κάτι που θα έβαζε σε περιπέτειες την ομάδα και θα ήταν ορατό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε καθεστώς επιτήρησης από την UEFA στα πλαίσια του Financial Fair Play. 

Ο Ολυμπιακός, άλλωστε, είχε απορρίψει πολλάκις προτάσεις για τον Ιντέγε και τον Μιλιβόγεβιτς, και ήταν επιθυμία των δύο ποδοσφαιριστών να αποχωρήσουν, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα αποδυτήρια της ομάδας με την γκρίνια που ενδεχομένως να υπήρχε από εκείνους με νέα «όχι» στις ενδιαφερόμενες ομάδες. 

Οι Πειραιώτες, παράλληλα, κάνουν την αυτοκριτική τους και παραδέχονται πως το μπάτζετ ενδεχομένως να μην αντικατοπτρίζει την αγωνιστική επίδοση της ομάδας. Σε αυτό έχουν όλοι ευθύνη, όπως είπε ο κ. Βρέντζος, τόσο τα λάθη που έγιναν στο αρχικό σχεδιασμό το περασμένο καλοκαίρι όσο και τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κάνε like στη σελίδα του bam.gr στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα του Ολυμπιακού μας:

 

Σχολιάστε

  1. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
  2. TAGS