Dole Left
Dole Right

Διαβάστε:

 

Οι αθλητές των Παραολυμπιακών είναι οι νικητές της ζωής

Εδώ και έξι ημέρες πραγματοποιούνται στο Ρίο της Βραζιλίας οι Παραολυμπιακοί αγώνες με τη συμμετοχή 4300 αθλητών από 161 χώρες με το κεντρικό μήνυμα της διοργάνωσης όπως παρουσιάστηκε στην τελετή έναρξης να είναι πως «η καρδιά δεν έχει όρια». Όπως και τα όνειρα, όπως και η δύναμη της ψυχής που μπορεί να ξεπεράσει κάθε είδους σωματική αδυναμία..


Το ξέρεις πως οι Παραολυμπιακοί αγώνες είναι η τρίτη σημαντικότερη διοργάνωση παγκοσμίως μετά το Μουντιάλ και τους Ολυμπιακούς; Κι όμως πόσα γνωρίζουμε γι’ αυτούς στην Ελλάδα; Στο Ρίο εκπροσωπούν τη χώρα μας 59 αθλητές (43 άνδρες και 16 γυναίκες) σε 11 αθλήματα, πραγματικοί νικητές της ζωής, ο καθένας με την δική του ξεχωριστή ιστορία. Αληθινοί αγωνιστές, ήδη σαρώνουν τα μετάλλια, έχοντας κατακτήσει μέχρι αυτή τη στιγμή εννέα. Ο στόχος των 12 μεταλλίων του Λονδίνου μοιάζει πιο εφικτός από ποτέ. Από την πρώτη κιόλας ημέρα στο βάθρο βρέθηκαν οι Θανάσης Κωσταντινίδης (χρυσό) και Δημήτρης Ζησίδης (χάλκινο) στη σφαιροβολία. Χρυσός στον ακοντισμό ήταν και ο Μανώλης Στεφανουδάκης, χάλκινος ο Δημήτρης Μπακοχρήστος στην άρση βαρών, αργυρός ο Δημήτρης Σενικίδης στη σφαίρα όπως και ο Πάνος Τριανταφύλλου στη ξιφασκία. Η ομάδα του μπότσια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκος Πανάνο και Άννα Ντέντα, ενώ η Δήμητρα Κοροκίδα πήρε το χάλκινο στην σφαίρα. Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης σήμερα κατέκτησε και δεύτερο προσωπικό του μετάλλιο, αργυρό συγκεκριμένα, στη ρίψη κορίνας χαρίζοντας το ένατο στην Ελλάδα. Και έπεται και συνέχεια ως τις 18 του Σεπτέμβρη που θα διαρκέσουν οι αγώνες.

Κι ενώ οι Ολυμπιονίκες ήταν τα κεντρικά πρόσωπα στα μέσα ενημέρωσης (όσο διαρκούν οι Ολυμπιακοί), οι Παραολυμπιονίκες δεν τυγχάνουν της ίδιας προβολής. Η Ελλάδα συμμετέχει από το 1976 στους Παραολυμπιακούς και ως το 2012 είχε κατακτήσει 79 μετάλλια. Οι αγώνες στο Πεκίνο ήταν οι πιο επιτυχημένοι με 24 μετάλλια για τη χώρα μας. Ίσως θα άξιζε τον κόπο να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στους αθλητές των Παραολυμπιακών και τα μαθήματα ζωής που έχουν να μας δώσουν.

Πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες που αγωνίζονται όχι μόνο για τη διάκριση, αλλά και για να δείξουν ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή. Είτε ένα ατύχημα τους έφερε σε αυτή τη θέση, είτε γεννήθηκαν με αναπηρία, όπως και να έχει όλοι τους έχουν τεράστιο σθένος ψυχής. Δεν κατέβασαν το κεφάλι μπροστά στις δυσκολίες της ζωής, είναι δυνατοί και προχωρούν. Όπως έκανε , ίσως στην πιο συγκινητική στιγμή της τελετής έναρξης, η χρυσή Παραολυμπιονίκης του 1984 Μάρσια Μαλσάρ όταν κάτω από τη βροχή έπεσε με τη φλόγα των αγώνων . Σηκώθηκε και συνέχισε την πορεία της καταχειροκτροτούμενη.

Όλοι οι αθλητές με αναπηρίες αλλά και με γενναία προσπάθεια και ατσάλινη βούληση, αγωνίζονται, ξεπερνώντας τις σωματικές αδυναμίες τους, δείχνοντας σε όλους τι πάει να πει να είσαι ο νικητής της ίδιας της ζωής. Η κάθε μέρα τους είναι ένας ξεχωριστός αγώνας, κάτω από όχι και τόσο εύκολες συνθήκες, ειδικά στην Ελλάδα όπου οι υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες είναι ακόμα ελλιπέστατες. Κι όταν τα φώτα των αγώνων σβήσουν, μάλλον θα σβήσουν και οι υποσχέσεις της πολιτείας για ανάπτυξη υποδομών που θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν. Όταν πέσει η αυλαία θα μείνουν μόνο τα συγχαρητήρια. Στη ζωή , που τίποτα δεν είναι δεδομένο και δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει , οι αθλητές των Παραολυμπιακών αγώνων έχουν πολλά να μας διδάξουν και αξίζει να τους θαυμάσουμε για να μας δείξουν ότι η καρδιά δεν έχει όρια!

Βαλεντίνα Νικολακοπούλου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κάνε like στη σελίδα του bam.gr στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα του Ολυμπιακού μας:

 

Σχολιάστε

  1. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
  2. TAGS