«Εμφύλιος» Αγγελόπουλων: Το πολυμελές Πρωτοδικείο δικαίωσε τα παιδιά για την «Φεροβόλεν» και τις μετοχές των ναυτιλιακών εταιρειών
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Δεν είναι «αχάριστοι» οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος αλλά συνέδραμαν στο μέγιστο βαθμό ψυχικά και υλικά στην περιπέτεια υγείας του πατέρα τους
Νέες εξελίξεις στην δικαστική διαμάχη μεταξύ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των παιδιών του Γιώργου και Παναγιώτη, που ταλανίζει τα δύο τελευταία χρόνια την οικογένεια.
Μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση του Μονονελούς Πρωτοδικείου βάσει της οποίας ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος κέρδισε σε πρώτο βαθμό την διαμάχη σχετικά με την δικαστική συμπαράσταση που είχαν αιτηθεί οι γιοί του Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, ακολούθησε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
Με την συγκεκριμένη επήλθε ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα ενώ προδιαγράφονται νέες εξελίξεις ως προς το ζήτημα της σύγκρουσης των δύο πλευρών με κύριο αντικείμενο τις διεκδικήσεις της οικογενειακής περιουσίας!
Σύμφωνα με αυτή το Πολυμελές Πρωτοδικείο στο οποίο εκδικάστηκε η αγωγή που είχε καταθέσει ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος εναντίον των παιδιών του, δικαιώνει τόσο υλικά όσο και ηθικά τα παιδιά του, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελοπουλο.
Και τούτο διότι το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι οι δυο υιοί του Κωνσταντίνου Αγγελοπουλου όχι μόνο δεν υπήρξαν αχάριστοι έναντι του πατρός τους όπως ο ίδιος καταγγέλλει, αλλά αντιθέτως όπως προκύπτει μέσα από συγκλονιστικές επιστολές - καταθέσεις διεθνών θεραπόντων ιατρών υψηλού κύρους και επιστημονικης γνώσης, που συνεκτίμησε το δικαστήριο, επέδειξαν πρωτοφανή αφοσίωση στον άρρωστο πατέρα τους και έπραξαν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να τον συνδράμουν τόσο σε επίπεδο θεραπείας όσο και ψυχικής υποστήριξης στην μεγάλη περιπέτεια της υγείας του!
Επιπροσθέτως το δικαστήριο, επί της ουσίας της υπόθεσης, δεν κάνει αποδεκτή την ανάκληση της δωρεάς του Κωνσταντίνου Αγγελοπουλου ως προς τις μετοχές της Παναμέζικης holding εταιρίας Grattan, η οποία ελέγχει την ελβετική εταιρία Ferowohlen που κατέχει το πρώην εργοστάσιο της οικογένειας στην Ζυριχη, το οποίο μετετράπη υπό την διοίκηση των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελοπουλου σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα της Ελβετίας και από ζημιογόνο επένδυση σε κερδοφόρο!
Η απόφαση αυτή αναμένεται να σηματοδοτήσει σύντομα την εκκαθάριση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ferrowohlen, το οποίο όπως τεκμαίρεται επί τη βάσει της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, ορίστηκε χωρίς κοινή συμφωνία των δύο πλευρών και αποτελείται-σύμφωνα με την πλευρά των υιών Αγγελόπουλου-από μη επαρκώς ικανούς και κατηρτισμένους τεχνοκράτες!
Η πιο σημαντική ωστόσο παράμετρος της δικαστικής απόφασης είναι εκείνη η οποία αναγνωρίζει ότι στο σύνολο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων της οικογένειας η συμμετοχή και των τριών είναι ισότιμη, από ένα τρίτο έκαστος.
Το πιο καίριο σημείο της είναι εκείνο βάσει του οποίου το δικαστήριο αποδέχεται ότι η ισότιμη συμμετοχή και των τριών είναι εξ ιδρύσεως των ναυτιλιακών εταιριών και όχι από το 2016 και εντεύθεν όπως ισχυριζόταν ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει εξελίξεις τόσο σε ότι αφορά αφορά τον διορισμό των μελών ΔΣ εξωχώριων εταιριών που τοποθετήθηκαν αυθαιρέτως από τον Κωνσταντίνο Αγγελοπουλο, όσο και ως προς το μείζον ζήτημα των επι σειρά ετών αναλήψεων που πραγματοποίησε καθ’ υπέρβαση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την πραγματική μετοχική του συμμετοχή!
Φρένο στις διεκδικήσεις του πατέρα
Στο πλαίσιο της σφοδρής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των γιων του Παναγιώτη και Γιώργου ο πατέρας έχει αμφισβητήσει ήδη από τις αρχές του 2016 την ίδια την επιχειρηματική υπόσταση και την προσωπικότητα των γιων του.
Φέρεται να αρνείται, μεταξύ άλλων, το ισότιμο ιδιοκτησιακό καθεστώς τόσο του ναυτιλιακού κολοσσού της Arcadia που ίδρυσαν τα μέλη της οικογένειας το 1998, όσο και της εταιρείας Ferrowohlen, η οποία διαχειρίζεται το μεγάλο βιομηχανικό πάρκο της οικογένειας έξω από τη Ζυρίχη της Ελβετίας.
Η αμφισβήτηση αυτή οδηγήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017 με πρωτοβουλία της πλευράς του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου στις αίθουσες των δικαστηρίων της Ελλάδας, καθώς άσκησε στις 27.6.2017 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την πρώτη από τις 4 συνολικά αγωγές και 2 μηνύσεις με τις οποίες έχει στραφεί σε βάρος των παιδιών του.
Με την πρώτη αγωγή ο επιχειρηματίας επιχείρησε να αναγνωριστούν ως νόμιμες οι ενέργειες με τις οποίες την Άνοιξη του 2016 επιχείρησε να αποξενώσει τους γιους του από την ελβετική εταιρεία της οικογένειας.
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2016, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ισχυρίστηκε ότι «ανακαλεί» τη «δωρεά» των 2/3 των μετοχών της παναμέζικης holding εταιρείας της οικογένειας Grattan, στην οποία υποστηρίζει ότι είχε προβεί προηγουμένως προς τους γιους του λόγω υποτιθέμενης «αχαριστίας» των τελευταίων.
Για να τεκμηριώσει μάλιστα την δήθεν «αχαριστία» των γιων του επικαλέστηκε το περιεχόμενο ενός σημειώματος που είχαν απευθύνει κατά τους ισχυρισμούς του τα παιδιά του προς αυτόν, τον Δεκέμβριο του 2015. Έχει ενδιαφέρον ότι το ίδιο από 18.12.2015 σημείωμα επικαλέστηκε στην πρόσφατη-στις 21.12.2018-δημόσια δήλωσή της η πλευρά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου για να δικαιολογήσει τη στάση του έναντι των παιδιών του την τελευταία τριετία.
Με την «ανάκληση» της κατ’ αυτόν δωρεάς των μετοχών της Grattan, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος επιχείρησε σύμφωνα με την πλευρά των υιών του, να διεκδικήσει αποκλειστικά για τον εαυτό του την ελβετική εταιρεία Ferrowohlen, καθώς η τελευταία ελέγχεται ουσιαστικά από την παναμέζικη holding εταιρεία.
Στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση του νέου νομικού επιτελείου του, (στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει μεταξύ άλλων ο υπόδικος πλέον για βαρύτατα κακουργήματα (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα) για την ανάμειξή του στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Κ. Εμμανουήλ), ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος έδωσε οδηγίες στους directors της Grattan να προβούν μονομερώς και αυθαίρετα στην ακύρωση των ονομαστικών μετοχών που είχαν εκδοθεί νόμιμα στο όνομά των γιων του σε συνέχεια κοινών οδηγιών του Νοεμβρίου 2015. Ακολούθως, από τη Ferrowohlen εκδιώχθηκε ο επικεφαλής της Σάκης Κοπίτσης, αφοσιωμένο στέλεχος της οικογένειας Αγγελόπουλου, αλλά και ο άνθρωπος, ο οποίος υπήρξε ο βασικός συντελεστής στην επιτυχημένη πορεία της Ferrowohlen από το 2007 μέχρι σήμερα.
Τη θέση του πήρε ο απολύτως άσχετος με τη δραστηριότητα της εταιρείας, Κλέων Αυγουστινιάτος, που ως συνεργάτης του Σταύρου Αδαμόπουλου παρέχει υπηρεσίες private banking στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και τη δεύτερη σύζυγό του για τη διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών της αλλοδαπής.
Η ανατροπή
Όλα τα παραπάνω φέρονται να ανατρέπονται πλέον με την υπ’ αρ. 5213/2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και η οποία απορρίπτει ως ουσιαστικά αβάσιμη την αγωγή του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με την οποία ο τελευταίος ζητούσε να αναγνωριστεί η νομιμότητα της παραπάνω ανάκλησης. Ειδικότερα, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η ανάκληση δεν είναι νόμιμη, καθώς οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος με τo επικαλούμενo από τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο σημείωμα δεν έχουν διαπράξει έναντί του βαρύ παράπτωμα που να στοιχειοθετεί αχαριστία.
Κατ’ αποτέλεσμα, η επικαλούμενη από αυτόν δωρεά των μετοχών της Grattan δεν ανατρέπεται και οι γιοι του παραμένουν σήμερα κύριοι των 2/3 των μετοχών της.
Επιβεβαιώθηκε δηλαδή από το δικαστήριο το ισότιμο ιδιοκτησιακό καθεστώς της παναμέζικης εταιρείας, μέσω της οποίας η οικογένεια ελέγχει ουσιαστικά τη Ferrowohlen, το οποίο αμφισβήτησε η πλευρά του πατέρα, με σειρά ενεργειών στον Παναμά και την Ελβετία.
Είναι σαφές πλέον ότι στις δίκες που εκκρεμούν στις παραπάνω χώρες αναμένονται σύντομα εξελίξεις σε συνέχεια της απόφασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Η απόφαση, πέρα από την απόκρουση της περιουσιακής διεκδίκησης του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου σε βάρος των γιων του, φέρεται να αποτελεί και μία μεγάλη ηθική δικαίωση των τελευταίων, οι οποίοι έχουν υποστεί κάθε είδους αμφισβήτηση από το περιβάλλον του πατέρα τους την τελευταία τριετία.
Ειδικότερα, στην απόφαση αναγνωρίζεται απερίφραστα ότι οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος επιδεικνύουν διαχρονικά αφοσίωση και αγάπη για τον πατέρα τους, τον έχουν συνδράμει ψυχικά στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και φρόντιζαν να λαμβάνει θεραπεία από τους καλύτερους γιατρούς. Τα παραπάνω συνέβαιναν επί μακρό χρονικό διάστημα και δεν αποδείχθηκε ότι μεσολάβησε μέχρι την υποτιθέμενη ανάκληση της δωρεάς κάποιο άλλο περιστατικό που να υποδεικνύει αδιαφορία για την ψυχική και σωματική υγεία του πατέρα τους.
Ως απόδειξη των παραπάνω το Δικαστήριο αναφέρθηκε ρητά στις συγκλονιστικές επιστολές που έχουν απευθύνει στον Γιώργο Αγγελόπουλο οι εξέχοντες θεράποντες Αμερικανοί γιατροί της οικογένειας Αγγελόπουλου Ahmed Mohiuddin και καθηγητής T. Walsh. Ο πρώτος από αυτούς έγραφε στην από 19.1.2016 επιστολή του μεταξύ άλλων ότι:
«Όλα αυτά τα χρόνια, η αφοσίωση, η στοργή και η αγάπη με την οποία έχετε περιβάλει τον πατέρα σας, οι σπουδαίες προσπάθειες που έχετε κάνει με τον αδερφό σου τον Παναγιώτη και όλες οι ευθύνες που έχεις αναλάβει προκειμένου να είσαι σίγουρος ότι ο Κωνσταντίνος έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Σε ό,τι με αφορά, είμαι σίγουρος ότι αυτή η πολύ ιδιαίτερη και στοργική σχέση μεταξύ υμών και του πατέρα σας, τον κράτησε ήρεμο όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές και του έδωσε το ψυχικό σθένος να παλέψει για τη ζωή του, γνωρίζοντας ότι θα έχει πάντα στο πλάι του τους δύο στοργικούς υιούς του.»
Εξίσου συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του καθηγητή T. Walsh στην από 27.7.2017 επιστολή του προς τον Γιώργο Αγγελόπουλο, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Σε ευχαριστώ βαθύτατα που με βοήθησες να πετύχουμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα και που έδωσες το δώρο της ζωής στον πατέρα σου. Το κατόρθωμα σου σε αυτό τον αποφασιστικό ρόλο στη θεραπεία του πατέρα σου είναι ακόμα πιο εξαιρετικό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών καθώς συμμετείχες έντονα στη φροντίδα της πολυαγαπημένης σου Ιωάννας κατά τη διάρκεια των σοβαρών προβλημάτων υγείας της. Συνοψίζοντας, η επιτυχημένη θεραπεία του Κωνσταντίνου είναι παραδειγματική αντανάκλαση της αφοσίωσης σου και της βαθειάς αγάπης για τον πατέρα σου και αντιπροσωπεύει ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα γιου.»
Εξίσου χαρακτηριστικά για το ήθος και την ποιότητα των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου είναι αυτά που αποδείχτηκαν για τη στάση τους απέναντι στη μητέρα τους Άννα-Μαρία Αγγελόπουλου, την οποία γίνεται δεκτό στην απόφαση ότι στήριξαν συναισθηματικά και συνέδραμαν οικονομικά στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε κατά το διαζύγιο με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.
Όσον αφορά τη στάση των γιων του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου απέναντι στη δεύτερη σύζυγό του Ευανθία Παπαγιαννοπούλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι αυτή μπορεί να υπερέβη το μέτρο ορισμένες φορές, δεν συνιστά όμως σε καμία περίπτωση αχαριστία σε βάρος του πατέρα τους.
Καταγραφή περιουσίας
Άλλωστε, η αναφορά στο επικαλούμενο σημείωμα των γιων για το γεγονός ότι ο πατέρας τους διάγει πολυτελή βίο με προτροπή της συζύγου του κρίθηκε ουσιαστικά αποδεδειγμένη, καθώς δεν αμφισβητήθηκε από τον ενάγοντα.
Ακολούθως, δεν αμφισβητήθηκαν οι τεράστιας αξίας παροχές στις οποίες έχει προβεί ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος προς τη δεύτερη σύζυγό του και την κόρη της Κατερίνα Πετροπούλου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ακίνητα, κοσμήματα αμύθητης αξίας, μετρητά και άλλες κινητές αξίες.
Στο παραπάνω συμπέρασμα, κατατείνει μάλιστα το γεγονός ότι κατά το χρόνο του δεύτερου γάμου του πατέρα τους το 2002 οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ήταν 29 και 28 χρονών αντίστοιχα, είχαν απομακρυνθεί από την οικογενειακή στέγη για σπουδές και είχαν οικονομική αυτοτέλεια.
Συνεπώς, η δεύτερη σύζυγος του πατέρα τους δεν συνέβαλε στην ανατροφή τους και είναι φυσικό να μην την αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση που θα είχαν, εάν είχε συμβάλει σε αυτή.
Συνολικά, η έγγραφη αποτύπωση περιουσιακών δικαιωμάτων τους και η άσκηση κριτικής σε επιχειρηματικές επιλογές του πατέρα τους κρίθηκε εν πολλοίς δικαιολογημένη όταν πρόκειται για οικογένειες με επιχειρηματική δραστηριότητα τέτοιας εμβέλειας, όπου είναι κοινά αποδεκτό ότι το επιχειρείν ασκείται αποκομμένο από ανώφελους συναισθηματισμούς. Εξίσου δικαιολογημένη κρίθηκε η καταγραφή αυτή για σκοπούς προστασίας εύλογων περιουσιακών και κληρονομικών δικαιωμάτων που απειλούνταν. Καταλυτικό ρόλο για την κρίση αυτή του Δικαστηρίου έπαιξε το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είχε προβεί κατά το παρελθόν σε αποστολή εξώδικων δηλώσεων αντίστοιχου ύφους και περιεχομένου με τις επίδικες στον πατέρα του Παναγιώτη Αγγελόπουλο και στη μητέρα του Ελένη συζ. Παναγιώτη Αγγελόπουλου, όταν θεώρησε ότι θίγονται οικονομικά του συμφέροντα.
Συγκλονιστική είναι τέλος η εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση της απόφασης για το ισότιμο εξαρχής (1/3 ο καθένας) ιδιοκτησιακό καθεστώς του ναυτιλιακού ομίλου της οικογένειας Αγγελόπουλου, συμπεριλαμβανομένων τόσο των διαχειριστριών εταιρειών του ομίλου (δηλαδή της Arcadia και της Aegean Bulk), όσο και του συνόλου των πλοιοκτητριών εταιρειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εταιρείες που αμφισβητούνται σφοδρά από την πλευρά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου μέχρι σήμερα, όπως είναι η Sea Island. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2016 ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος άρχισε να προβάλλει, ενάντια στη σωρεία των εγγράφων, γεγονότων και μαρτύρων που βεβαίωναν ατράνταχτα για το αντίθετο, τον ισχυρισμό περί ίδρυσης και αποκλειστικής ιδιοκτησίας της Arcadia εκ μέρους του, ενώ διόρισε παρανόμως ως μέλη στα διοικητικά τους συμβούλια τη σύζυγό του Ευανθία Παπαγιαννοπούλου, αλλά και τον υπόδικο πλέον δικηγόρο του Κ. Εμμανουήλ.
Τελικά, υπό το βάρος των μαρτυριών αυτών οδηγήθηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2016 στο να ισχυριστεί ότι «δωρίζει» εφεξής στους γιους του τα 2/3 των μετοχών των περισσότερων ναυτιλιακών εταιρειών, ισχυρισμός, όμως, που δεν κρίθηκε πειστικός από το Δικαστήριο.
Σε κάθε περίπτωση, η αυθαίρετη αμφισβήτηση από τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο της εξαρχής κοινής ιδιοκτησίας στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους κύκλους του Πειραιά και τραυμάτισε την φήμη της οικογένειας, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί βασικό ισχυρισμό της πλευράς του σε όλες τις δίκες σε βάρος των γιων του μέχρι σήμερα.
Πλέον το Δικαστήριο έκρινε ως αληθή και αναμφίβολα αποδεδειγμένη την ισότιμη συμμετοχή των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου (1/3 έκαστος) στον ναυτιλιακό όμιλο της Arcadia από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του τον Ιούλιο του 1998.
Νομικοί κύκλοι που γνωρίζουν λεπτομέρειες της απόφασης εκτιμούν ότι η κρίση του Δικαστηρίου δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική καθώς υπέρ αυτής μαρτυρούσαν τραπεζικά έγγραφα συντεταγμένα ήδη σε ανύποπτο χρόνο το μακρινό 1998, η βεβαίωση της ίδιας της βασικής πιστώτριας τράπεζας του ομίλου RBS, αλλά και 16 αξιόπιστοι μάρτυρες (στελέχη και συνεργάτες των επιχειρήσεων της οικογένειας, ενώ στο Δικαστήριο κατέθεσε για πρώτη φορά η ίδια η μητέρα των Παναγιώτη και Γιώργου Άννα-Μαρία Αγγελοπούλου), στους οποίους η πλευρά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου δεν μπόρεσε να αντιτάξει ούτε έναν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ως «απόδειξη» οι πληρεξούσιοι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου εισέφεραν ορισμένα «πιστοποιητικά» συνεργαζόμενων με αυτόν τραπεζών, τα οποία είχαν συνταχθεί σε ύποπτη περίοδο (2015, 2016) και κρίθηκαν φυσικά ρητά ως αναξιόπιστα.
πηγή: www.protothema.gr
Κάνε like στη σελίδα του bam.gr στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα του Ολυμπιακού μας:
Σχολιάστε