Το σκάνδαλο με το έτος ίδρυσης του Παναθηναικού
- Γράφτηκε από Makis Christidis
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Αυτό το σκάνδαλο με το έτος ίδρυσης του Παναθηναϊκού, πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Χρησιμοποιούν το 1908, το οποίο όμως είναι το έτος ίδρυσης ενός εκ των σωματείων από τα οποία προήλθε ο Παναθηναϊκός, και συγκεκριμένα του Π.Ο.Α ( αυτό ήταν το πρώτο). Για να καταλάβουμε καλύτερα την όλη ουσία του θέματος, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
1908 - 1910 - Το πρώτο σωματείο (Π.Ο.Α.)
Ιδρύθηκε από τον 18χρόνο τότε αθλητή του Πανελληνίου Γ.Σ. Γιώργο Καλαφάτη το 1908 όταν αυτός και άλλοι 40 αθλητές έφυγαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο επειδή ο τελευταίος κατήργησε το ποδοσφαιρικό του τμήμα θεωρώντας το ασύμβατο με το στίβο.
Στις 3 Φεβρουαρίου 1908 διεξήχθη η πρώτη σύσκεψη μεταξύ του Καλαφάτη και κάποιων άλλων αθλητών (έγινε σε αίθουσα της τότε Ιππευτικής Σχολής στο Πεδίο του Άρεως) και αποφασίστηκε η δημιουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία αναγνωρίστηκε και επίσημα από το ΣΕΓΑΣ το ίδιο έτος. (8 Φεβρουαρίου του 1908).
Το όνομα που δόθηκε στην ομάδα ήταν Π.Ο.Α. (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών) αφού οι ιδρυτές της ομάδας ήταν Αθηναίοι και γόνοι διακεκριμένων αθηναϊκών οικογενειών. Πρώτος πρόεδρος του Π.Ο.Α. ορίστηκε ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, αδελφός του ιδρυτή.
1910 - 1918 – Το δεύτερο σωματείο (Π.Π.Ο.)
Στα τέλη του 1909 υπήρξε διοικητική αστάθεια. Ο πρόεδρος Μαρίνος Μαρινάκης συμπεριφερόταν απολυταρχικά όντας ο κύριος χρηματοδότης της ομάδας και τελικά ήρθε σε ρήξη με τον ιδρυτή του ΠΟΑ Γιώργο Καλαφάτη.
Η μη συμμετοχή στο ετήσιο πρωτάθλημα και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Μαρίνου Μαρινάκη από την πλειονότητα των μελών του ΠΟΑ οδήγησαν στη διάσπαση. Τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν όταν η συμπεριφορά του Μαρινάκη θεωρήθηκε περίεργη, συχνά καταρτίζοντας την ενδεκάδα με παίκτες που προέρχονταν από τον Εθνικό ΓΣ, αυτούς δηλαδή που έφερνε ο ίδιος, ενώ το ίδιο προσπάθησε να πράξει και στο ΔΣ, αλλοιώνοντας υπέρ του τη σύνθεσή του. Η κατάσταση αυτή δεν άρεσε στον Γιώργο Καλαφάτη, τον αρχηγό της ομάδας. Κάποια μέλη του ΠΟΑ προσπάθησαν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του Μαρινάκη και του Καλαφάτη αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Μαρινάκης ήταν ανένδοτος και διατυμπάνιζε ότι αυτός ήταν ο ΠΟΑ αφού αυτός τον χρηματοδοτούσε.
Οι δύο άνδρες δεν τα βρήκαν και στις αρχές του 1910 ο Γιώργος Καλαφάτης μαζί με 35 μέλη - παίκτες της ομάδας αποχώρησαν. Έτσι, στις 7 Μαρτίου 1910 ο κορμός της ομάδας του Καλαφάτη δημιούργησε ένα δεύτερο σωματείο το οποίο μετονομάστηκε σε Π.Π.Ο. (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και αναγνωρίστηκε και επίσημα από το ΣΕΓΑΣ το 1911.
Το γήπεδο της νέας ομάδας ήταν στην πλατεία Αμερικής. Έναν χρόνο αργότερα ο Π.Ο.Α. διαλύθηκε κι έτσι ο Π.Π.Ο. εκτός από τους παίκτες πήρε μαζί του και τους φιλάθλους της ομάδας.
1918 - 1924 - Το τρίτο σωματείο (Π.Π.Α.Ο.)
Το 1918 ο ΠΠΟ μετονομάζεται σε Π.Π.Α.Ο. (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος) και καθιερώνεται το τριφύλλι ως έμβλημα. Το 1919 διοργανώνονται οι Διασυμμαχικοί Αγώνες στο Παρίσι, σημαντικό αθλητικό γεγονός της εποχής.
Ο ΣΕΓΑΣ αρνήθηκε να αποστείλει ποδοσφαιρική ομάδα και περιορίστηκε στο στίβο. Ο Γιώργος Καλαφάτης συστήνει μικτή εθνική ομάδα ποδοσφαίρου 18 αθλητών με 6 ποδοσφαιριστές του ΠΠΑΟ.
Παράλληλα κατά τη διεξαγωγή των Αγώνων ο Καλαφάτης συγκεντρώνει αθλητικό υλικό αλλά και τεχνογνωσία από τα άλλα αθλήματα που διεξάγονταν και επιστρέφοντας στην Ελλάδα υποστηρίζει έτσι τα νέα τμήματα του ΠΠΑΟ.
Η κίνηση αυτή ήταν πολύ σημαντική για τον ΠΠΑΟ καθώς ήταν πλέον σε θέση να καλλιεργήσει το τμήμα στίβου και το τμήμα βόλεϊ την ίδια χρονιά, ενώ λίγα χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε το τμήμα μπάσκετ και το τμήμα πινγκ πονγκ (1922 και 1924 αντίστοιχα).
Επίσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα, ο Καλαφάτης ήταν ο εκλέκτορας, προπονητής και αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου η οποία συμπεριλάμβανε και τρεις ακόμα ποδοσφαιριστές του ΠΠΑΟ.
Μπαίνουμε λοιπόν στο 1921, και ο ΠΠΑΟ πετυχαίνει την κατάκτηση του πρώτου του Πρωταθλήματος. (το Πρωτάθλημα το είχε οργανώσει η ΕΠΣΑΠ).
Στις 19 Ιανουαρίου του 1921 η γενική συνέλευση του συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει τον Γιώργο Καλαφάτη να βρει νέα τοποθεσία για γήπεδο.
Μέσα σε τρεις μήνες βρέθηκε λύση, καθώς ο Καλαφάτης βρήκε τον χώρο Περιβόλα στην αρχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Οι δυσκολίες, όμως, που συνάντησε μέχρι να εξασφαλιστεί ο χώρος και να διαμορφωθεί σε γήπεδο ήταν πολλές.
Ο χώρος ανήκε στον Δήμο Αθηναίων, του οποίου επικεφαλής ήταν ο Γ. Τσόχας, που είχε διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος του Π.Π.Α.Ο.
Όμως ο δήμαρχος αρνήθηκε την παραχώρηση του χώρου, πιθανότατα γιατί είχε δυσαρεστηθεί που η συνέλευση δεν του είχε παραχωρήσει και πάλι την θέση του προέδρου του συλλόγου.
Χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του τότε πρίγκιπα Νικολάου (!!!), ώστε να πειστεί το δημοτικό συμβούλιο να παραχωρήσει την έκταση το 1922.
Λίγο καιρό αργότερα, όμως, η μικρασιατική καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα την έλευση προσφύγων στην Αθήνα, οι οποίοι αναζητούσαν χώρους για προσωρινή στέγαση, ενώ και ο σύλλογος των απόστρατων αξιωματικών διεκδικούσε την έκταση.
Η οριστική παραχώρηση του χώρου έγινε, ύστερα από πολλούς αγώνες των υπευθύνων του συλλόγου, το καλοκαίρι του 1924. Την ίδια χρονιά, έμελλε να γίνει η τρίτη και τελευταία αλλαγή του ονόματος του πράσινου σωματείου.
Η λειτουργία του σωματείου του Π.Π.Α.Ο. κράτησε συνολικά γύρω στα επτά χρόνια.
1924 - σήμερα… - Το τέταρτο σωματείο (Π.Α.Ο.)
Στις 15 Μαΐου 1924 κατά τη γενική συνέλευση των μελών του Π.Π.Α.Ο. (Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Αγωνιστικού Ομίλου) με πρωτοβουλία του γενικού αρχηγού Γιώργου Καλαφάτη, αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος του συλλόγου (για τρίτη φορά).
Αυτό έγινε διότι ο κόσμος επιθυμούσε ένα πιο εύχρηστο όνομα από το ΠΠΑΟ, ενώ υπήρχαν προβλήματα και στο ταχυδρομείο, αφού συχνά υπήρχε σύγχυση με τον Πανελλήνιο. Το όνομα Π.Α.Ο. (Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος) ήταν αυτό που επικρατεί έως σήμερα.
Μετά το ποδοσφαιρικό τμήμα, άρχισαν να δημιουργούνται και να καλλιεργούνται από τον Παναθηναϊκό νέα τμήματα. Το 1928 ιδρύονται τμήμα ποδηλασίας, τμήμα σκοποβολής και τμήμα χόκεϋ επί χόρτου. Το 1929 ιδρύεται το τμήμα μπιλιάρδου. Το 1930 ιδρύονται το τμήμα κολύμβησης, το τμήμα πόλο και το τμήμα χάντμπολ.
Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος πρωταγωνιστεί από τα δύο πρώτα χρόνια της ύπαρξής του στον χώρο του ποδοσφαίρου, όμως η ομάδα αυτή δε θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί καθώς διαγράφεται ο Άγγελος Μεσσάρης το 1932 και αργότερα ο Γιώργος Καλαφάτης ενώ η μισή ποδοσφαιρική ομάδα τιμωρείται με διετή αποκλεισμό μετά από διαφωνίες με τον Απόστολο Νικολαΐδη.
ΥΓ: Και για τους δύσπιστους που το παίζουν έξυπνοι λέγοντας («..μα ο ΠΟΑ και ο ΠΠΟ, το ΠΠΑΟ κλπ είναι το ίδιο σωματείο που απλά μετονομάστηκε…») απαντάμε δίνοντας δύο στοιχεία:
1) Ο ΠΟΑ υπήρχε σαν ανεξάρτητο σωματείο μέχρι το 1912, οπότε και απορροφάται από τον ΠΟ Γουδί. Μάλιστα, στο πρωτάθλημα ΣΕΓΑΣ του 1912, ο ΠΟΑ και ο ΠΠΟ συμμετέχουν αμφότεροι ως αντίπαλοι(!).
2) Αναγράφεται πεντακάθαρα στο τελικό καταστατικό του συλλόγου η λέξη «ιδρύεται». Δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «μετονομάζεται».
Κάνε like στη σελίδα του bam.gr στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα του Ολυμπιακού μας:
Διαβάστηκε 4558
φορές
Σχολιάστε