Ο Μήτογλου, που θέλει να πάρει ο Ολυμπιακός....
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αρθρογραφία
- Εκτύπωση
- 0
Ο Τόλης Κοτζιάς γράφει στο www.sport-fm.gr για τα σπουδαία Ελληνόπουλα, που κάνουν τη μεγάλη τους προσπάθεια στο NCAA.
Η αγωνιστική δράση έχει "πάρει φωτιά", δεν ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις. Στην Ευρωλίγκα; Στην Α1; Στις χαμηλότερες κατηγορίες και δη στην Α2, που γίνεται πρωταθληματάρα ή μήπως σε Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία και πάει λέγοντας; Όχι, δεν ξεχάσαμε την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Εκεί θέλουμε να καταλήξουμε. Και το ζητούμενο μας δεν είναι η βιτρίνα, ο Παπανικολάου, δηλαδή, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Κουφός με τον Καλάθη, που διαφημίζουν το ελληνικό μπάσκετ, μέσω της θετικής πορείας τους στο ΝΒΑ.
Τα φώτα τα στρέφουμε αλλού και δη στα ουκ ολίγα Ελληνόπουλα, που έφυγαν από την χώρα μας για να βρουν στις ΗΠΑ και το NCAA τον ιδανικό συνδυασμό, που κάνει λόγο για μπάσκετ και υψηλό επίπεδο σπουδών. Ελληνόπουλα, που σιγά σιγά θα αρχίσουν να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας, αφού οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι (ορισμένα από αυτά) στο μπάσκετ θα προοδεύσουν πολύ.
Ο Κωνσταντίνος Μήτογλου είναι ένα από τα παιδιά αυτά. Αν κάτι σας λέει το επίθετο, είναι ο γιος του Δημήτρη Μήτογλου, που είχε παίξει καλό ποδόσφαιρο σε ΠΑΟΚ και Δόξα Δράμας. Αν σας θυμίζει κάτι άλλο, είναι ο παίκτης, ο οποίος αγωνιζόταν στον Αρη και ήθελε πολύ το καλοκαίρι να πάρει ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες συνεχίζουν να τον θέλουν, αλλά ο 18χρονος, που παίζει στην θέση "4", έφτιαξε τις βαλίτσες του και μετακόμισε στις ΗΠΑ και στο πολύ καλό πανεπιστήμιο του Ουέικ Φόρεστ. Εκεί, όπου έχει προπονητή μία τεράστια προσωπικότητα του αμερικάνικου μπάσκετ, τον Ντάνι Μάνινγκ.
Ο Μήτογλου έχει ξεκινήσει δυναμικά στη σεζόν και είναι ο τρίτος σκόρερ της ομάδας του με 8.6 πόντους σε κάτι λιγότερο από 19 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για πρωτοετή, αν τα μυαλά μείνουν στη θέση τους (κάτι, που ισχύει για κάθε παιδί), τότε όλο το μέλλον είναι μπροστά του. Ο Ολυμπιακός, πάντως, το καλοκαίρι θα τον "ξαναενοχλήσει".
Ο Γιώργος Τσαλμπούρης είναι ένα ακόμη παιδί, που το καλοκαίρι πήρε τον δρόμο για την "Μέκκα του Μπάσκετ". Ο Πανιώνιος τον είχε πάρει μαζί του στην προετοιμασία το καλοκαίρι του 2013, αλλά δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να τον αποκτήσει. Ο ύψους 2.14 φόργουορντ έμεινε τελικά στον Πιερικό/Αρχέλαο και πριν από μερικούς μήνες πήρε τον δρόμο για τις ΗΠΑ, με τον Παναθηναϊκό να δείχνει κάποιο ενδιαφέρον. Ο Τσαλμπούρης είχε ζήτηση από αρκετά πανεπιστήμια, τελικώς επέλεξε το Αιόβα Στέιτ. Και αυτός έχει πολύ γνωστό προπονητή, όχι όσο ο Μάνινγκ: ο Φρεντ Χόιμπεργκ είναι γνώριμος στους μύστες του ΝΒΑ από το πολύ καλό σουτ, που του έδωσε μεροκάματο στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου για μία δεκαετία σχεδόν.
Ο 18χρονος Τσαλμπούρης έχει παίξει στα 2 ματς από τα 4, που έχει δώσει το Αϊόβα Στέιτ, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε σχέση με τον Μήτογλου ο "Ελληνας Κούκοτς", όπως τον έχουν χαρακτηρίσει (αριστόχειρας και ψιλόλιγνος γαρ), είναι πιο πίσω σε βαθμό ετοιμότητας, αλλά μοιάζει να έχει μεγαλύτερη προοπτική.
Στις ΗΠΑ είναι εδώ και χρόνια κι άλλα Ελληνόπουλα, γιοι μάλιστα παλιών αθλητών. Μιλάμε για τον Γιάννη Δημακόπουλο, γιο του Δημήτρη, που έπαιξε μπάσκετ εκτός των άλλων σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ (και μέλος της Εθνικής βεβαίως βεβαίως) και τον Κώστα Γόντικα, γιο του Δημήτρη, που έπαιξε μεγάλο βόλεϊ σε Νηρέα και κυρίως Παναθηναϊκό (και διεθνής).
Κατ' αρχάς και τα δύο παιδιά αγωνίστηκαν στον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Δημακόπουλος είναι στο UC Irvine και έχει τον ρόλο του. Φέτος έχει παίξει και στα 4 παιχνίδια, έχοντας 2.3 πόντους και 1.5 ριμπάουντ σε 8 λεπτά συμμετοχής. Είναι 20 ετών και έχει ύψος κοντά στα 2.18 εκατοστά. Παρά το ύψος του, σουτάρει και τρίποντο. Κάτι, που έκανε συνεχώς ο πατέρας του, με ύψος 2.10 εκατοστά.
Ο Κώστας Γόντικας είναι στο NYU, είναι 20 ετών, έχει ύψος 2.07 και ο χώρος δράσης του είναι μέσα στο καλάθι. Βγάζει μεγάλη ενέργεια στο παρκέ, είναι πολύ μαχητικός. Φέτος έχει 13.8 πόντους και 7.8 ριμπάουντ σε 26.5 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι.
Υπάρχει επίσης κι ένα παιδί, που δεν πήγε από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Είναι Ελληνοαμερικάνος, λέγεται Κόρεϊ Πέτρος και φέτος διανύει την τελευταία του χρονιά στο Οκλαντ. Είναι ο Ελληνας παίκτης με τους μεγαλύτερους αριθμούς ο 22χρονος σέντερ, έχοντας μέχρι στιγμής φέτος 14.3 πόντους και 8 ριμπάουντ ανά ματς. Το καλοκαίρι όλο και κάποια ελληνική ομάδα θα τον αναζητήσει...
Μαραγκός, Μπέμπης, Τσελεντάκης και Τσόντζος είναι μερικά ακόμη παιδιά, που κάνουν την προσπάθειά τους στις ΗΠΑ. Με εμάς εδώ στην Ελλάδα να περιμένουμε από όλους αυτούς (και από μερικούς ακόμη, που δεν αναφέραμε) να μας δείξουν αφενός μεν ότι τα μαθήματα μπορούν να συνδυαστούν άριστα με το μπάσκετ, αφετέρου δε ότι η Αμερική όντως έχει ευεργετική επίδραση στο μπασκετικό κομμάτι.
Το ελληνικό μπάσκετ έχει παρελθόν, έχει παρόν, έχει και μέλλον. Η βοήθεια της Αμερικής, προς αυτή τη κατεύθυνση και μεγάλη είναι, και καλοδεχούμενη. Είπαμε άλλωστε και είναι γνωστό σε όλους ότι οι ΗΠΑ είναι η "Μέκκα του μπάσκετ".
Κάνε like στη σελίδα του bam.gr στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα του Ολυμπιακού μας:
Σχολιάστε