Στα «μαλακά» οι δύο δουλέμποροι για το θάνατο του μικρού Αϊλάν!
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Ποινές – χάδι τουρκικού δικαστηρίου την Παρασκευή για τους δύο σύρους διακινητές ανθρώπων που κρίθηκαν ένοχοι για τον τραγικό χαμό του 3χρονου Αϊλάν Κουρντί, στα νερά του Αιγαίου, το 2015.
Σε τέσσερα χρόνια και δύο μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν την Παρασκευή δύο σύροι δουλέμποροι για το θάνατο του 3χρονου πρόσφυγα Αϊλάν Κουρντί, του μικρού αγοριού που με τον τραγικό θάνατό του στα νερά του Αιγαίου το 2015 έγινε το παγκόσμιο σύμβολο της προσφυγικής κρίσης.
Οι δύο διακινητές αντιμετώπιζαν ως και 35 έτη κάθειρξης, όμως το δικαστήριο στο Μποντρούμ τους έκρινε αθώους για τη βαριά κατηγορία ότι προκάλεσαν το θάνατο του μικρού Αϊλάν και τεσσάρων ακόμα ανθρώπων λόγω εσκεμμένης αμέλειας.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο 5χρονος Γκαλίπ, και η μητέρα τους Ρεχάν, πνίγηκαν, καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στην Κω από την Τουρκία. Ο μόνος διασωθείς ήταν ο πατέρας τους Αμπντουλάχ Κουρντί.
Φωτογραφίες από το σώμα του 3 ετών Αϊλάν, να έχει εκβραστεί στα τουρκικά παράλια, συγκλόνισαν πριν από λίγους μήνες τον κόσμο.
Η οικογένεια του μικρού αγοριού προσπαθούσε να φτάσει στον Καναδά. Ο Αϊλάν και η κουρδικής καταγωγής οικογένειά του προσπαθούσαν να περάσουν στο ελληνικό νησί, επιβαίνοντας σε μια υπερπλήρη λέμβο αλλά η ζωή του 3χρονου παιδιού και τουλάχιστον 11 άλλων ανθρώπων διακόπηκαν τραγικά στα νερά του Αιγαίου πελάγους.
Η οικογένεια Κουρντί μπόρεσε να εγκαταλείψει το Κομπάνι, τη συριακή πόλη που την περυσινή χρονιά είχε μετατραπεί σε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των Κούρδων και των τζιχαντιστών του ISIS, για να ξεκληριστεί λίγες εκατοντάδες μίλια μακριά από την πατρίδα τους.
Δείτε σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=UPsWdh8q-_0
Ο τούρκος ψαράς που βρήκε πρώτος στην ακτή τον Αϊλάν δεν μπορεί ακόμη να σβήσει από τη μνήμη του τη θύμηση του άψυχου κορμιού.
«Τότε ήμουν φοβισμένος. Αλλά μέχρι και σήμερα η καρδιά μου έχει σπάσει» είπε στο BBC.
Δεκάδες χιλιάδες Σύροι επιχειρούν μέσω της Τουρκίας να επιβιβαστούν σε πλοιάρια για την Ελλάδα, την χώρα-πύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως, περισσότεροι από 2.500 έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας, σύμφωνα με μέλη της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», που περιπολούν και οι ίδιοι με τρία σκάφη.
Στις πρώτες 100 ημέρες, τα πληρώματα διέσωσαν περίπου 11.500 άτομα.
Ανδρέας Μορφόπουλος
Κάνε like στη σελίδα του bam.gr στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα του Ολυμπιακού μας:
Σχολιάστε