Παρουσίαση Nokia Lumia 930
- Γράφτηκε από Έλενα Αλεξοπούλου
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Όταν τον Φεβρουάριο είχε κυκλοφορήσει στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών το Lumia Icon, οι φίλοι της Nokia στην Ευρώπη ζητούσαν επιτακτικά την κυκλοφορία της συσκευής από τα μέρη μας. Ο λόγος απλός: επρόκειτο για ένα Lumia 1520 με φυσιολογικό μέγεθος. Το Icon μετονομάστηκε σε 930 και έκανε όντως την εμφάνισή του στη Γηραιά Ήπειρο, αποτελώντας την κορυφαία, μαζί με το 1520, Windows Phone συσκευή. Το διάστημα όμως που μεσολάβησε από τον Φεβρουάριο έως τώρα δεν είναι μικρό και προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το αν η Nokia θα έπρεπε να κάνει κάτι σαν port ή να προχωρήσει στη δημιουργία μιας έστω και λίγο αναβαθμισμένης συσκευής.
Όπως λοιπόν προαναφέραμε, πρόκειται ένα Lumia 1520 με πιο προσιτό στο μέσο ανθρώπινο χέρι form factor. Μιλάμε για οθόνη 5 ιντσών, με μέτρια προς μικρά περιθώρια γύρω της και γωνιώδες μεταλλικό πλαίσιο. Ως αποτέλεσμα, η χρήση με το ένα χέρι εξακολουθεί να μην είναι εφικτή σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει σύγκριση με το άβολα τεράστιο 1520. Το μέγεθοbς του 930 είναι στην ουσία αρκετό ώστε να κάνει το τηλέφωνο να ακροβατεί ανάμεσα στο απλώς μεγάλο μέγεθος και στην αλλαγή κατηγορίας σε phablet κι έτσι αποκτά κάποια από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των «ταμπλετοειδών» smartphones: ούτε είναι τεράστιο, ούτε μικρό. Δεν είναι η πιο βολική συσκευή στον κόσμο, αλλά σίγουρα όχι τόσο άβολη όσο ένα phablet. Δεν διαθέτει γιγάντια οθόνη, αλλά το μέγεθός της είναι αρκετό ώστε να αναδειχθεί πλήρως το browsing και το multimedia περιεχόμενο.
Η ποιότητα κατασκευής του Lumia 930 είναι αδιαμφισβήτητα υψηλή, όσο το κοιτάει κανείς από μπροστά. Το προαναφερθέν μεταλλικό πλαίσιο δίνει μία premium αίσθηση οπτικά και σε επίπεδο αφής, ενώ το γυαλί της οθόνης καλύπτει ολόκληρο το μπροστινό τμήμα και καμπυλώνει ελαφρώς στο πλάι. Από την πίσω μεριά όμως έχουμε την σχεδόν ανεξήγητη χρήση ενός πολυανθρακικού καλύμματος μέτριας ποιότητας που θα περίμενε να συναντήσει κανείς σε μία mid-range συσκευή. Στην περίπτωση μάλιστα των πορτοκαλί και πράσινων καλυμμάτων, δίνεται οπτικά η αίσθηση μιας κατά πολύ φθηνότερης υλοποίησης, οπότε καλό θα ήταν να προτιμήσετε την μαύρη ή τη λευκή έκδοση. Αν βέβαια παρατηρήσει κανείς λίγο καλύτερα θα δει την κάμερα υψηλής ποιότητας των 20MP, το διπλό LED flash και τις δύο οπές για τα μικρόφωνα, όμως είναι προφανές ότι το πίσω μέρος της συσκευής έπεσε θύμα περικοπών. Η αίσθηση ότι έγιναν προσπάθειας μείωσης του κόστους από πλευράς Nokia (και Microsoft πλέον) εντείνεται και από τη συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχουν… ακουστικά στη συσκευασία. Όλοι έχουμε πλέον ένα ζευγάρι έξτρα ακουστικά, αλλά το να μην συμπεριλαμβάνονται σε συσκευή των 600 ευρώ δεν θα είναι αποδεκτό από όλους και δικαίως.
Εκεί που το 930 όμως κάνει τα προαναφερθέντα παράπονα να εξαφανίζονται είναι μόλις ανοίγει η οθόνη του. Η ClearBlack AMOLED οθόνη της νέας συσκευής της Nokia είναι απλώς εκπληκτική, διαθέτοντας την υψηλότερη πυκνότητα pixels από κάθε άλλο Lumia (441ppi), ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της ανάλυσης των 1080p με το μέγεθος των 5 ιντσών. Από εκεί και πέρα η φωτεινότητα είναι υψηλή, η αντίθεση άπειρη (κυριολεκτικά, όπως και σε κάθε AMOLED πάνελ), η αναγνωσιμότητα κάτω από ηλιοφάνεια απολύτως εφικτή σε high brightness setting και τα χρώματα πιστά, αν χρησιμοποιείται το ανάλογο χρωματικό προφίλ. Η απόκριση της αφής είναι εξαιρετική, ενώ μπορεί να γίνει χρήση του πάνελ και με γάντια. Το μονοφωνικό ηχείο δεν ακολουθεί τόσο υψηλά στάνταρ ποιότητας, αλλά παρόλα αυτά χαρακτηρίζεται από ικανοποιητική ένταση και ποιότητα ήχου. Στην εποχή που το HTC One παρουσιάζει τέτοια ποιότητα στον τομέα αυτό, απλώς περιμένουμε κάτι περισσότερο και από τις υπόλοιπες εταιρείες.
Το Lumia 930 κάνει χρήση των Windows Phone 8.1 εξαρχής, χωρίς την ανάγκη update, όπως αναμενόταν άλλωστε. Η τυπική φράση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συνήθως το λειτουργικό της Microsoft μέχρι την έκδοση 8.0 είναι: «ομαλό, γρήγορο, εύχρηστο, αλλά με λίγες επιλογές παραμετροποίησης και λίγες εφαρμογές». Με τα WP 8.1 η κατάσταση έχει βελτιωθεί θεαματικά προς το καλύτερο. Το notification centre κάνει επιτέλους την εμφάνισή του και λύνει τα χέρια στους πρώην χρήστες άλλων λειτουργικών και όχι μόνο, ενώ ο αριθμός των νέων επιλογών είναι σίγουρα διψήφιος. Το βασικό είναι ότι πλέον περιλαμβάνεται η πλειοψηφία των πιο δημοφιλών εφαρμογών που χρησιμοποιούνται στις mobile πλατφόρμες γενικότερα και πλέον οι ελλείψεις εντοπίζονται σε ports συγκριμένων παιχνιδιών και σε εφαρμογές “official” τύπου. Εξακολουθεί να είναι το τρίτο Store σε ποσότητα περιεχομένου, αλλά με μικρότερη διαφορά από ποτέ και η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί έντονα με τα Windows 10. Φυσικά εξακολουθεί να διαθέτει την καλύτερη σουίτα εφαρμογών πλοήγησης, την HERE, η οποία πρόσφατα μόνο ανακοινώθηκε ότι θα εμφανιστεί και σε Android συσκευές. Όλες αυτές τις εφαρμογές, μαζί με τα multimedia αρχεία σας θα πρέπει να τα χωρέσετε στα 32GB της συσκευής, αφού δεν υπάρχει υποδοχή για κάρτες microSD, παρ’ ότι το πίσω μέρος της δείχνει να είναι αφαιρούμενο.
Εξετάζοντας το Lumia 630, είχαμε παρατηρήσει ότι τα Windows Phone 8.1 είναι εμφανώς πιο βαριά από τον προκάτοχό τους, κάτι που φαινόταν κυρίως κατά τη χρήση του notification centre και γενικά κατά την περιήγηση στο λειτουργικό. Το Lumia 930 χρησιμοποιεί τον Snapdragon 800 της Qualcomm με τέσσερις πυρήνες χρονισμένους στα 2,2GHz, συνεπικουρούμενο από 2GB μνήμης RAM. Το αποτέλεσμα είναι ο ορισμός της γρήγορης και ομαλής εμπειρίας λειτουργικού, σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι μία πιο πρόσφατη έκδοση του Snapdragon θα είχε εμφανή θετικό αντίκτυπο στον τομέα της κατανάλωσης ενέργειας ίσως και όχι τόσο στις επιδόσεις. Δύσκολα θα πετύχετε κάτι αντίστοιχο σε κάτι πέραν του stock Android 4.4, με τα μόνα ατοπήματα να εντοπίζονται σε μεμονωμένα unoptimized παιχνίδια, όπως το Cars: Fast as Lightning. Αντιθέτως, σε τίτλους της σειράς Asphalt και γενικά σε άλλους απαιτητικούς τίτλους η απόδοση είναι ανάλογη του ενσωματωμένου hardware, ενώ το άνοιγμα των εφαρμογών είναι συνήθως αστραπιαίο. Αυτό οφείλεται προφανώς και στο εκπληκτικά γρήγορο, σύμφωνα με τα benchmarks, σύστημα αποθήκευσης της συσκευής. Δυστυχώς, γρήγορα διαπιστώνει κανείς ότι το 930 υπερθερμαίνεται έντονα, γεγονός που δε δείχνει να έχει άμεσο αντίκτυπο στις επιδόσεις, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει διστακτικότητα στην προοπτική συνεχούς «βαριάς» χρήσης.
Ένας ακόμη παράγοντας που θα σας αποτρέψει από το να χρησιμοποιείτε συνεχώς το 930 είναι και το πιο σημαντικό ελάττωμά του, που του στερεί τον τίτλο της καλύτερης Windows Phone συσκευής και τον απονέμει στο 1520: η μικρή αυτονομία. Αν και η μπαταρία των 2420mAh δεν είναι μικρή για «πεντάρα» συσκευή, η κατανάλωση ενέργειας είναι χαμηλή μεν κατά το stand-by, αλλά αρκετά υψηλή κατά την έντονη χρήση, με αποτέλεσμα το 930 να βγάζει μία ημέρα χωρίς ανάγκη φόρτισης, αλλά όχι παραπάνω, σε αντίθεση με το 1520 που μπορούσε να βγάλει δυο και τρεις. Είναι άδικη η σύγκριση με την ευμεγέθη μπαταρία ενός phablet, αλλά υπάρχουν και πολλές συσκευές 5 ιντσών με μεγαλύτερη αυτονομία. Από την άλλη, είναι λίγες οι συσκευές με καλύτερη κάμερα, εξαιρουμένου φυσικά του μυθικού Lumia 1020. 20MP PureView camera με φακό Carl Zeiss, οπτική σταθεροποίηση, 1/2,5” μέγεθος αισθητήρα, πλήθος δυνατοτήτων παραμετροποίησης και ακόμη μεγαλύτερο πλήθος εφαρμογών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα από το κεντρικό interface του software της κάμερας για να επιτρέψουν ακόμη και live καταγραφή GIFs, συνθέτουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό λειτουργικού interface με ποιοτικό αισθητήρα. Τα παραγόμενα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται από υψηλή λεπτομέρεια, ως επί τω πλείστον πιστή απόδοση των χρωμάτων και των λεπτομερειών που εντοπίζονται σε σκηνές μεγάλης αντίθεσης, ενώ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού απλώς θα δείτε ένα μικρό θόλωμα της εικόνας και όχι τα γεμάτα θόρυβο εκτρώματα του μεγαλύτερου μέρους του ανταγωνισμού. Στην καταγραφή video τα πράγματα είναι εξίσου εντυπωσιακά, όχι τόσο λόγω της μέγιστης υποστηριζόμενης ανάλυσης (1080p/30fps), αλλά λόγω της εξαιρετικής καταγραφής του ήχου (ας είναι καλά τα τέσσερα συνολικά μικρόφωνα) και της σταθερότητας της εικόνας.
Είναι δύσκολο να προτείνει κανείς ανεπιφύλακτα μία συσκευή με hardware οκταμήνου και κάποιες χτυπητές αδυναμίες, όπως η χαμηλή αυτονομία. Το Lumia 930 διαθέτει εμφανή περιθώρια βελτίωσης, όμως εξακολουθεί να συνεχίζει επάξια την παράδοση της σειράς Lumia στους τομείς της οθόνης, της κάμερας, της ποιότητας κατασκευής, της καταγραφής ήχου και -φυσικά- της ομαλότητας και της ευχρηστίας του λειτουργικού συστήματος. Στη σύγκριση με το 1520, το 930 κερδίζει στην σχετιζόμενη με το μέγεθος ευχρηστία και χάνει σε αυτονομία, οπότε μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τις προτεραιότητές σας. Αν, από την άλλη, δεν είστε ακόμη έτοιμοι να κάνετε την μετάβαση στο Windows Phone, το 930 θα σας δείξει τι χάνατε ως τώρα, αλλά είναι εμφανές ότι το επόμενο flagship της Microsoft θα μπορεί να το δείξει καλύτερα.
Τεχνικά χαρακτηριστικά | ||
---|---|---|
ΚΙΝΗΤΑ | ||
Διαστάσεις | 137 x 71 x 9,8 mm | |
Βάρος | 167 γραμμάρια | |
Οθόνη | 5” AMOLED, 1080x1920, 441ppi, ClearBlack display, Corning Gorilla Glass 3 | |
Κάμερα | 20MP, 1080p video/30fps, Οπτική σταθεροποίηση, Carl Zeiss Optics, Μέγεθος αισθητήρα 1/2,5”, Μπροστινή κάμερα 1.2MP, 720p | |
Αποθηκευτικός χώρος | Ενσωματωμένα 32GB | |
Δικτύωση | LTE Cat4, Wi-Fi 802.11ac (dual band, DLNA, Wi-Fi Hotspot), Bluetooth 4.0 με A2DP, NFC | |
Λειτουργικό σύστημα | Windows Phone 8.1 | |
Επεξεργαστής | Qualcomm Snapdragon 800 (2,2 GHz, Τετραπύρηνος) / 2GB RAM | |
Γραφικά | Adreno 330 | |
Μπαταρία | Li-Ion 2420mAh |
Κάνε like στη σελίδα του bam.gr στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα του Ολυμπιακού μας:
Σχολιάστε