Δένδιας για Χρυσή Αυγή : Εγκληματίες του υποκόσμου και νεοναζιστές
- Γράφτηκε από τον Χάρης Χριστόγλου
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
"Συνονθύλευμα νεοναζιστικών, φασιστικών, παγανιστικών και λούμπεν στοιχείων του υποκόσμου" χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ο Νίκος Δένδιας. Σε δηλώσεις του την Κυριακή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Τάξης, πρωταγωνιστής στην πρωτοφανή επιχείρηση εξοστρακισμού της Χ.Α. και της ηγετικής της ομάδας από την κοινοβουλευτική νομιμότητα, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι τα παραδοσιακά κόμματα δρούσαν υπολογιστικά, επιδιώκοντας ψηφοθηρικά οφέλη από την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής.
Στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων με την παραπομπή του αρχηγού, του υπαρχηγού και τριών, επίσης, βουλευτών της Χρυσής Αυγής ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο "εγκέφαλος" της όλης επιχείρησης σύλληψης μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου, υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, μιλάει την Κυριακή για τη συγκεκριμένη οργάνωση, τα χαρακτηριστικά της, ενώ παραδέχεται πως σημαντική μερίδα των παραδοσιακών κομμάτων υπέκυψε στον πειρασμό της μικροκομματικής διαχείρισης.
Το φάκελο της Χρυσής Αυγής ανοίγει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής". Δηλώνει ότι αν και είχε ενδυθεί "το μανδύα του αντισυστημικού και αντιμνημονιακού" η Χ.Α. δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα "συνονθύλευμα νεοναζιστικών, φασιστικών, παγανιστικών και λούμπεν στοιχείων του υποκόσμου".
Ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «το νεοναζιστικό μόρφωμα είναι αντίπαλος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και όχι κάποιου μεμονωμένου κόμματος».
Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι παρ' όλα αυτά "ορισμένοι είχαν την ψευδαίσθηση ότι με την είσοδό της στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή θα αποδεχόταν ένα στοιχειώδες πλαίσιο λειτουργίας μέσα σε συνταγματικά πλαίσια. Άλλοι, από την πλευρά της Αριστεράς, πίστευσαν ότι θα έκοβε ψήφους από τη ΝΔ και ότι αυτό θα τους εξυπηρετούσε".
Διαβάστε αποσπάσματα της συνέντευξης του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, στους δημοσιογράφους του "Τύπου της Κυριακής" Στέλιο Παρασκευόπουλο και Δημήτρη Κοτταρίδη :
Σας καταλογίζουν, κυρίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι αργήσατε ως Αστυνομία να αντιδράσετε στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, σε ότι αφορά τις έκνομες ενέργειες των μελών ή των υποστηρικτών του συγκεκριμένου κόμματος. Και αντιδράσατε όταν ξεχείλισε το ποτήρι με τη δολοφονία του νεαρού μουσικού στο Κερατσίνι. Τι απαντάτε;
Το ερώτημα αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι έχει μία σχεδόν νεοσουρρεαλιστική διάσταση. Δεν έχω διάθεση να συζητήσω ποια θα ήταν η έκβαση της μάχης του Βατερλό αν δεν είχε δεχθεί επίθεση ο Ναπολέων από τον Μπλύχερ. Στην τρέχουσα πολιτική μετρούν τα γεγονότα και το πως αποφασίζεις να δράσεις κάθε στιγμή μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι καλώς ή κακώς – κάκιστα κατά τη γνώμη μου – το νεοναζιστικό μόρφωμα κατάφερε με ψήφους από την κοινωνία να γίνει κοινοβουλευτικό κόμμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από εκεί και πέρα, εάν φταίω εγώ που ανέλαβα τα καθήκοντά μου πέρυσι και βρήκα μία συγκεκριμένη κατάσταση ήδη διαμορφωμένη, την οποία πολέμησα σφοδρά από την πρώτη στιγμή, το αφήνω στην κρίση σας. Εάν ανατρέξετε στην ομιλία μου κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων μου τον Ιούνιο του 2012 θα διαπιστώσετε ότι προτού καλά – καλά αναλάβω Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είχα εντοπίσει το πρόβλημα.
Αποστείλατε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά με 32 παραβατικές ενέργειες ατόμων της Χρυσής Αυγής, που κατά καιρούς απασχόλησαν την Αστυνομία, ζητώντας να συνεκτιμηθούν συνολικά, μήπως και συνιστούν δράση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας. Δεν μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα ώστε να είχαν δρομολογηθεί νωρίτερα και οι εξελίξεις;
Η αναφορά αυτή αποτελεί την άποψη της Κυβέρνησης για την ολιστική αντιμετώπιση των υποθέσεων οι οποίες σε μεγάλο βαθμό εκκρεμούσαν ήδη ενώπιον της Δικαιοσύνης και αποτελούσαν προϊόν δράσης μίας οργάνωσης και όχι αποσπασματικές ενέργειες αυτοβούλως ενεργούντων πολιτών. Με την ευκαιρία, δεν μπορώ παρά να εξάρω τη στάση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος, με το ηθικό παράστημα που τον διακρίνει, έσπευσε δημοσίως να διευκρινίσει ότι τον κατάλογο με περιστατικά επιθέσεων της Χρυσής Αυγής - που πρόσθεσα συμπληρωματικά στον φάκελο προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου - δεν μου τον έστειλε πέρυσι, αλλά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι 32 περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεστε δεν ήταν περιστατικά που τα «κράτησα κλειδωμένα στο συρτάρι», όπως ανοήτως υποστηρίζουν κάποιοι, λόγω άγνοιας. Την αναφορά που έστειλα οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης θα μπορούσε να την έχει στείλει, πριν χρειαστεί να το κάνω εγώ. Για τον ίδιο λόγο αναρωτιέμαι, επίσης, γιατί αυτοί που ασκούν τώρα εύκολη κριτική δεν είχαν προβεί σε ανάλογη ενέργεια οι ίδιοι. Γιατί δεν το είχε ζητήσει π.χ. η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Ξέρετε, η κατόπιν εορτής κριτική είναι εύκολη. Η δράση είναι το δύσκολο. Σκεφθείτε δε, πόσο επισπεύσθηκαν οι κινήσεις σαν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας μου και που θα βρισκόμασταν σήμερα χωρίς αυτήν.
Η δική σας διαίσθηση κ. Δένδια, ως διακεκριμένος νομικός και ως επιτυχημένος πολιτικός-υπουργός, ποια είναι; Τι είναι η Χρυσή Αυγή;
Καταρχάς, υπάρχουν πολλοί σαφώς πιο διακεκριμένοι νομικοί από εμένα και δεν αισθάνθηκα ποτέ «επαγγελματίας πολιτικός». Δεν διστάζω να λέω ότι είμαι δικηγόρος Κερκύρας και είμαι υπερήφανος για αυτό. Όσον αφορά το τι είναι η Χρυσή Αυγή, η δική μου απάντηση είναι σαφής: Είναι συνονθύλευμα νεοναζιστικών, φασιστικών, παγανιστικών και λούμπεν στοιχείων του υποκόσμου, το οποίο με τον μανδύα του «αντισυστημικού» και του «αντιμνημονιακού» προσπάθησε να αλώσει κάθε τομέα κοινωνικής δράσης. Αυτοί που νομιμοποίησαν τον καταγγελτικό της λόγο σαν προϊόν «αγανάκτησης» στην πλατεία Συντάγματος, ας αναλογισθούν τώρα τις συνέπειες.
Μήπως η Αστυνομία κατόπιν εντολών σας έχει επιδοθεί σε ένα «κυνήγι μαγισσών», περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους; Και το ερωτώ αυτό, επιτρέψτε μου να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, επειδή, εάν δεν συλληφθούν μόνο όσοι της Χρυσής Αυγής αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις, αλλά «άπαντες» με μικροκατηγορίες -που εύκολα αποδίδονται- μήπως αυτό στη πορεία γυρίσει μπούμερανγκ;
Δεν υπάρχει κανένα «κυνήγι μαγισσών». Η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει όμως να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και της κοινωνικής ειρήνης. Φυσικά, δεν είναι εφικτό να συλληφθούν όλοι οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής ούτε και είναι σκόπιμο. Όλοι όσοι εμπλέκονται όμως σε εγκληματικές ενέργειες, εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Σε αυτό δεν χωρά καμία πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα. Αλλά δεν πρόκειται για ποινικοποίηση των ιδεών, όσο αποκρουστικές κι αν είναι, ούτε υπάρχει τέτοια πρόθεση.
Με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, φοβάστε, όσο ποτέ άλλοτε, την εκδήλωση ακροαριστερής τρομοκρατίας;
Δεν μπορώ να αποκρύψω ότι είμαστε σε εγρήγορση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά αυτή την περίοδο. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τρομοκρατία ποτέ δεν εξαλείφθηκε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα στη χώρα μας και ότι απλώς υπάρχουν διακυμάνσεις στη δραστηριότητά της.
Θα ήθελα παρακαλώ πολύ, να μου απαντήσετε όχι ως υπουργός της Δημόσιας Τάξης ούτε ως κομματικός βουλευτής. Ως σκεπτόμενος πολίτης που είστε, με πολύ λαμπρές σπουδές απ’ ότι ξέρω: Η Χρυσή Αυγή μήπως είναι τελικά το σύμπτωμα μιας ολόκληρης σεσηπυίας κοινωνίας και όχι από μόνη της η γενεσιουργός αιτία της σημερινής εποχής.
Δεν έχετε άδικο. Η μεγέθυνση της Χρυσής Αυγής είναι ο καθρέφτης πολλών δυσλειτουργιών της ελληνικής κοινωνίας και της διάχυτης βίας που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Είναι ακόμη μία έμπρακτη απόδειξη ότι ένα τμήμα του πληθυσμού, αφόρητα πιεσμένο λόγω της οικονομικής κρίσης, μπορεί να φλερτάρει ακόμη και με την πολιτική παράνοια. Αλλά είναι και ένα μήνυμα στους εταίρους μας ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα, ύστερα από τόσες οικονομικές θυσίες.
Μήπως ήταν λάθος η απόφαση να αποσυρθούν οι συνοδοί αστυνομικοί από τους βουλευτές της ΧΑ; Εάν αύριο δολοφονηθεί ένας από αυτούς τους βουλευτές, δεν θα είναι δύσκολη η θέση σας και ότι άλλο αυτό μπορεί να πυροδοτήσει;
Αυτό το οποίο στην πραγματικότητα σταμάτησε είναι η δυνατότητα να επιλέγουν αστυνομική συνοδεία, όπως οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων. Καταλαβαίνετε ότι θα ήταν παράδοξο να τίθεται ζήτημα συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση για ένα άτομο και την ίδια ώρα να διαθέτει νυχθημερόν αστυνομικό δικής του επιλογής, ο οποίος ενδεχομένως θα ήταν αναγκασμένος να τον συνοδεύει σε έκνομες πράξεις. Ακριβώς όμως για τον κίνδυνο στον οποίο αναφερθήκατε, υπάρχει η δυνατότητα οι βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος να ζητούν και να τους χορηγείται κατά περίπτωση αστυνομική προστασία από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Επισήμων.
Για αναβίωση ακροδεξιάς τρομοκρατίας, υπάρχουν ανάλογοι φόβοι;
Θέλω να πιστεύω πως όχι, αν και τρομοκρατικές υπό μία έννοια είναι και ενέργειες που ήδη έχουν διαπράξει. Αλλά ευτυχώς, ακροδεξιά τρομοκρατία του τύπου βομβιστικών επιθέσεων π.χ. - όσον αφορά σοβαρά περιστατικά τουλάχιστον - έχει να εμφανιστεί στη χώρα μας επί δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όμως για όλα τα ενδεχόμενα.
Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας σε επίπεδο κοινωνίας. Είστε έτοιμος να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Ελπίζω πως όχι. Προσωπικά με συγκίνησε η έκκληση για ψυχραιμία προς την ελληνική κοινωνία από τους άλλους καλλιτέχνες του hip hop και φίλους του Παύλου Φύσσα. Το αίμα δεν ξεπλένεται με αίμα.
Δεν ανησυχείτε για την εικόνα που δίνει πλέον η ΕΛΑΣ; Γιατί από τη στιγμή που η κοινωνία θα θεωρεί πως υπάρχουν φασιστικά σταγονίδια μέσα το σώμα, πόσο εύκολο θα είναι να εμπιστευτεί κανείς συνολικά την ΕΛΑΣ;
Είναι μέγιστη ύβρις και προσβολή να στιγματίζει κανείς την Ελληνική Αστυνομία συνολικά σαν «νεοναζιστική-φασιστική» εξαιτίας των όποιων επίορκων, οι οποίοι αποτελούν μία ελάχιστη θλιβερή μειοψηφία. Ευγνωμοσύνη πρέπει να αισθανόμαστε σήμερα απέναντι στις γυναίκες και στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι με πενιχρές αποδοχές διακινδυνεύουν ημέρα και νύχτα τη ζωή τους, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Τιμή πρέπει να τους αποδίδουμε και όχι αστήρικτες κατηγορίες επί πάντων. Αλλά οι ίδιοι οι αστυνομικοί πρέπει να επιζητούν την έρευνα, ώστε κανείς να μην τους στιγματίζει στην πρώτη ευκαιρία, εξαιτίας της συμπεριφοράς ελάχιστων. Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι άλλωστε αυτές που έχουν αναλάβει να προστατεύσουν το κύρος του Σώματος. Συντεχνιακές λογικές, οι οποίες συνηθίζονται σε άλλους κλάδους, αλίμονο εάν επιτρέψουμε να επικρατήσουν και στην Ελληνική Αστυνομία.
Το αστυνομικό Σώμα γιατί το στεναχωρήσατε κ. υπουργέ με τις μετακινήσεις αξιωματικών, και μάλιστα επιτυχημένων, χωρίς να υπάρχουν ούτε καν υπόνοιες για σχέση τους με τον οιονδήποτε τρόπο με τη Χρυσή Αυγή; Προφανώς και γνωρίζετε την καθολική αντίδραση των σωματείων των αστυνομικών και των αξιωματικών για τις μετακινήσεις αυτές…
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κυρίως στενοχωρήθηκα εγώ, για τους αξιωματικούς οι οποίοι παραιτήθηκαν. Οι μετακινούμενοι είναι διαφορετική περίπτωση και από την πρώτη στιγμή είπαμε - η ΕΛ.ΑΣ. χρειάσθηκε να επανέλθει για να μην υπάρχει καμία παρανόηση - ότι αυτό γίνεται για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας και του αδιάβλητου της έρευνας. Αλίμονο όμως εάν μπροστά σε αυτή την τεράστια πρόκληση κυριαρχούσαν τα προσωπικά συναισθήματα, το ενδεχόμενο αντιδράσεων ή οι κομματικές σκοπιμότητες. Αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος.
Έχει ξεκινήσει μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το πως θα πρέπει να αντιδράσει το πολιτικό σύστημα απέναντι στη ΧΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση, στην παρούσα φάση…
Ευχής έργον θα ήταν να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής. Το νεοναζιστικό μόρφωμα είναι αντίπαλος της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και όχι κάποιου μεμονωμένου κόμματος. Με λυπεί το γεγονός ότι μετά από ένα μικρό διάλειμμα ρεαλισμού, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, πανικοβλημένος προφανώς από τις δημοσκοπήσεις, άρχισε να επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό, παρότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς ήταν απολύτως ενωτικός στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό. Θεωρώ ότι μία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στην οποία θα καταδικαστεί απερίφραστα η στάση της Χρυσής Αυγής, μπορεί να στείλει ένα πολύ πιο ισχυρό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Είναι ολότελα αντιφατικό όμως το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρει στη Βουλή ότι θα αξιοποιήσει τυχόν παραιτήσεις των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής για εκλογές και δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Ή όταν ιστοσελίδες συνιστωσών του κόμματος υποστηρίζουν ότι δεν ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αποκαλούμενο «δημοκρατικό τόξο».
Με το χέρι στην καρδιά: Έδειξε ανοχή στη Χρυσή Αυγή μέρος του πολιτικού συστήματος;
Δυστυχώς, σημαντική μερίδα υπέκυψε στον πειρασμό της μικροκομματικής διαχείρισης. Ορισμένοι είχαν την ψευδαίσθηση ότι με την είσοδό της στη Βουλή η Χρυσή Αυγή θα αποδεχόταν ένα στοιχειώδες πλαίσιο λειτουργίας μέσα σε συνταγματικά πλαίσια. Άλλοι, από την πλευρά της Αριστεράς μάλιστα, πίστευαν ότι θα έκοβε ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία και ότι αυτό θα τους εξυπηρετούσε, σε συνδυασμό με το ότι θα τους επέτρεπε να συκοφαντήσουν την παράταξή μας. Ευτυχώς, στη διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς. Ο οποίος, αδιαφορώντας για το όποιο κόστος, έδωσε από την πρώτη στιγμή σαφείς εντολές για την καταπολέμηση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.
Ανδρέας Μορφόπουλος
Κάνε like στη σελίδα του bam.gr στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα του Ολυμπιακού μας:
Σχολιάστε